extrio?êerer HUSARGATAN 25A-2

Sekelskiftesvåning anno 1904

Varmt välkomna till denna spatiösa och unika sekelskiftesvåning med balkong och eldstad. Våningen har flera rum i fil och vackert bevarade tidstypiska sekelskiftesdetaljer såsom högt i tak, stuckaturer, takrosetter, pardörrar, vackra trägolv samt ståtlig serveringsgång. Våningen erbjuder ett läge i tre väderstreck, helt utan insyn samt med ett påtagligt ljusinsläpp. Entré finns via två dörrar i motsatta delar. Våningen är belägen i en stambytt bostadsrättsförening med ett attraktivt läge och flertalet butiker, restauranger samt caféer utanför dörren. Adressen ger er endast några minuters promenad till Olivedal, Annedal, Haga, Landala, Vasastan samt göteborgarnas parker Slottskogen och Botaniska trädgården. Välkomna att kontakta ansvarig mäklare för bokning av privatvisning.

Planlösning

HALL | 
Trivsam och möblerbar hall med parkett på golvet och med gott om plats för avhängning. Klädkammare. Den imponerande spegeln ingår i försäljningen.

VARDAGSRUM/MATSAL 1 |
Stort vardagsrumt/matsal med fiskbensparkett på golvet. I rummet finns det öppen spis, burspråk, väggstuckatur, takrosett och pardörr.

VARDAGSRUM/MATSAL 2 |
Stort vardagsrumt/matsal med fiskbensparkett på golvet och med utgång till balkongen där du har full uppsikt över Övre Husargatan. I rummet finns det väggstuckatur, takrosett och pardörr.

SALONG/BIBLIOTEK |
Härligt hörnrum med fiskbensparkett på golvet. I rummet finns det väggstuckatur, takrosett och pardörr.

SOVRUM 1 |
Till vänster om servingsgången ligger sovrum 1. På golvet är trägolv och här finns plats för dubbelsäng. I rummet finns det väggstuckatur, takrosett, pardörr samt fyra garderober.

SOVRUM 2 |
Efter sovrum 1 kommer sovrum 2. På golvet är trägolv och här finns plats för dubbelsäng. I rummet finns det väggstuckatur, takrosett, pardörr samt sex garderober.

SOVRUM 3 |
Efter sovrum 2 kommer sovrum 3. På golvet är trägolv och här finns plats för enkelsäng. I rummet finns det väggstuckatur, takrosett, pardörr samt tre garderober.

BASTU |
Längst ned i servingsgången är bastun.

GÄSTTOALETT |
Till höger om servingsgången finns den helkaklade gästtoaletten.

BADRUM |
Efter gästtoaletten kommer badrummet som har klinker på golvet och kaklade väggar. Det finns toalett, handfat, duschhörna, bubbelbadkar, handdukstork, tvättmaskin, torktumlare, linneskåp samt två fönster.

KÖK |
Längst ned i serveringsgången finns det ljusa köket med trägolv och plats för matbord. Här finns det spishäll, ugn, fläkt, diskmaskin, kylskåp, frysskåp samt praktiska arbets- och förvaringsytor. Här finns den andra entrén där du kan använda hissen ner till innergården, tvättstugan samt källarförrådet. 

Fastighetens historik

Husets byggherre hette James Svensson. Han föddes i Gravarne (nuvarande Kungshamn) 1869. Han tog sig till Göteborg som 16-åring, med allt han ägde i en liten trälåda. Flitig och energisk arbetade han sig upp inom charkbranschen.

När James byggde fastigheten på Ö.Husargatan 25 var han 33 år gammal. Han byggde den för att bosätta sig här. Hans lägenhet låg på andra våning på Övre Husargatan 25A. Lagom högt, med rummen ut mot en på den tiden lugn och vacker gata. I lägenheten finns ännu idag en extra fin kakelugn från Uppsala-Ekeby.

Vid uppförandet av fastigheten beordrade han extra pålning till grunden, långt över det stipulerade antalet pålar och blev då en del häcklad för överdriven försiktighet. Han var ändå stolt över att ha byggt ett så gediget hus. Därav att fastigheten står kvar.

James var försiktig och kvalitetsmedveten i allt han företog sig. James handlade med kött och hade även en charkbutik i Basar Alliance.I affärer förespråkade han kontant- och bytes-handel framför lån i bank. Hans stora intresse var Bohusläns folk- och kulturminneshistoria. Han både startade och gav stöd till olika projekt och föreningar, bland annat Vikarvet.

James och Maria hade 7 barn. Äldsta dottern Signhild, gift med Lambert Häller, bodde med man och barn hela sitt liv på 25B. Signhild var konstnär och författarinna, bland annat "Minor i farleden", en skildring från Smögen under första världskriget. Hon har skapat de dockskåp som sedan donerades till Stadsbiblioteket på Götaplatsen.

James och Marias yngsta son David Saemund med familj bodde också ett antal år på 25B, likaså barnbarnen Sten Häller (25A) och Birgitta Knapp (25B) med sina familjer. James Svensson avled 1945.

Ovanstående text: Lars Celander, barnbarnsbarn till James Svensson.

Utöver dagens, har många andra verksamheter funnits i huset bl.a. ångbageri, blomsterbutik, pälsaffär och antikvitetsaffä

Fastighetens bofakta

Fastigheten består av 28 lägenheter av varierande storlek och utseende, från mysiga vindsvåningar till stora magnifika paradvåningar. En del våningar är fräckt och modernt renoverande medan andra är kvarhållna i sekelskiftesanda.

Fastigheten genomgick en omfattande renovering under 1980-talet. Man bytte då ut alla fönster och andra viktiga delar i huset. Hiss installerades och huset fick en ansenlig ansiktslyftning. Balkonger finns.

Under hösten 2011 och våren 2012 genomfördes en omfattande grundförstärkning av huset.

Fastigheten hyr ut ett antal affärslokaler i markplan. Dessa har också renoverats under början av 2012.

Interiört har alla de gamla fina inredningsdetaljerna sparats såsom breda golvlister, ekparkett,stukaturer, takrosetter, gamla vackra dörrar och annan sekelskiftesinredning.

Vissa lägenheter har ett antal vackra gamla kakelugnar av vilka en del fortfarande är i funktion. Många lägenheter har öppna spisar.

Innergården har även den renoverats och anpassats till den gammeldags miljön i övrigt. Gaslyktor och tegelväggar och stensatt ingång.

Vi har alla tillgång till en vacker trädbevuxen och lummig innergård som delas med Brf Slottskogen. Den har renoverats under 2012 och har fått en ny fin uteplats där de vuxna kan njuta av en kopp kaffe medan man ser barnen leka. Grill finns om man önskar ha en liten grillfest.

Brf Slottskogen har även en festvåning som vi kan hyra vid årsmöten eller en familjefest.

Om föreningen

Brf Slottskogsledet registerades 1982, äger marken och är en äkta bostadsrättsförening. Föreningens fastighet anno 1904 huserar på adresserna Olivedalsgatan 2 samt Övre Husargatan 25A-B. Föreningen upplåter 27 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt samt fem lokaler med hyresrätt.

Gemensamma utrymmen
- Innergård
- Cykel -/barnvagnsförråd
- Tvättstuga

Visningar

För visning ring Stefan Svensson
031-303 03 02

Kontaktinformation

Fakta

Pris: 8 500 000 kr som utgångspris
Adress: Övre Husargatan 25 A
Ägandeform: Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun: Göteborg
Område: Linné Annedal
Boarea 207 Kvm
Rum: 6 rum och kök
Varav sovrum: 3
Balkong: Balkong
Förråd: Källarförråd
Eldstad: Öppen spis
Tillträde: Enligt överenskommelse
Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggnadsår: 1904
Våningsplan: 3 av 8
Hiss: Ja
Fönster: 3-glas
Tv- internetutbud: Bredband, fiber genom Telia
Uppvärmning: Fjärrvärme
Avgift: 10109 kr/månad
Ingår i avgiften: värme, vatten, kabel-TV och bredband
Andelstal, förening: 5.66 %
Andelstal, ägande: 5.65328 %
Energiprestanda: 114 kWh/Kvm och år
Driftkostnad El: 7000 kr/år
Driftkostnad Försäkring: 5400 kr/år
Driftskostnader totalt: 12400 kr/år
Driftskostnader kommentar: Driftkostnaderna är schablonberäknad och varierar beroende på avtal, vanor och familjesammansättning.
Reparationsfond: 0 kr
Förening: Slottskogsledet
Org.nr: 716408-7137

Dokument

Alla bilder

extrio?êerer HUSARGATAN 25A-2 extrio?êerer HUSARGATAN 25A-3 extrio?êerer HUSARGATAN 25A Hall Hall Fåtöljer Rum i fil Hörnrummet Rum i fil Takrosett Rum i fil Öppen spis Rum i fil Mot balkongen Utsikt tvärsöver bill Utsikt över Slottskogen Sovrum Sovrum Sovrum Badrum Badrum Badrum Bastu Kök Kök Kök Gården Sovrum Gården Gården

Planlösningar

Planlösningar

Karta